Cum poziționezi corect monitorul în 5 pași simpli

| |

Poziționarea corectă a monitorului este importantă pentru a avea o poziție ergonomică optimă atunci când lucrezi la birou. În acest articol vei putea descoperi cum poți să îți plasezi corect monitorul în câțiva pași simpli dar și care sunt riscurile la care te supui atunci când lucrezi pentru o poziție incorectă.

De ce este important să ai o poziție corectă în fața monitorului

Multe persoane nu dau o importanță prea mare bune poziții corecte atunci când lucrează. Aceasta este o greșeală destul de mare, mai ales pentru cei care ajung să petreacă chiar și opt ore sau mai mult în fața calculatorului. De ce? Încă o poziție incorectă poate duce la probleme de sănătate, unele dintre ele chiar grave.

Riscurile unei poziționări incorecte

Un monitor poziționat incorect poate duce la mai multe probleme. Cea mai simplă dintre acestea este oboseală a ochilor care duce automat și la o scădere a productivității.

Dar, este și afecțiuni mult mai grave, cum sunt cele musculoscheletice. În primul rând, poziționare incorectă poate duce la o durere de spate, mai ales în zona gâtului.

Nu în ultimul rând, o poziție incorectă în fața monitorului poate duce și la sindromul tunelului carpian.

În afară de monitor, trebuie să te asiguri că ai o poziție corectă la calculator.

Cum îți poziționezi corect monitorul în 5 pași simpli

Din fericire, poți evita foarte ușor toate aceste probleme prin poziționarea corectă a monitorului. Iată cum o poți face în 5 pași simpli.

1. Elimină reflexiile sau strălucirile de lumină

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să poziționez și monitorul astfel încât sursele de lumină să nu te incomodeze. Reflexiile sau strălucirile cauzate, de exemplu, de lumină naturală te pot face să te miști involuntar între o poziție incorectă sau să rămâi în poziția actuală ce să îți obosești inutil ochii.

Monitorul, și astfel întreg biroul, trebuie poziționat astfel încât lumina naturală să îți vină din lateral; nu din față și niște din spate.

În cazul în care biroul tău este poziționat incorect este timpul să îl muți. Cu cât aștept să mai mulți, cu atât riști să dezvolți problemele de sănătate menționate mai sus.

2. Cum ar trebui privit ecranul monitorului atunci când lucrezi?

Centrul ecranului trebuie poziționat cu 17-18 grade mai jos decât nivelul ochilor, deoarece ochiul percepe mult mai bine sub punctul orizontului decât deasupra lui. O poziție prea ridicată sau prea coborâtă a monitorului va forța capul să își regleze poziția din zona gâtului care se va întinde și va aduce tulburări musculare sau chiar osoase sau neuronale.

3. Poziționarea ecranului

Chiar dacă o poziționare în laterală a ecranului îți va crea mult mai mult spațiu pe birou, trebuie să afli că poziția indicată de către specialiști este direct în fața. Astfel corpul nu va fi nevoit să se întoarcă pentru diferite necesități.

Dacă jobul vă solicită două monitoare atunci poziționarea lor va fi următoarea: Un ecran direct în față și unul imediat lângă cu o ușoară înclinare în laterală.

4. Distanța ideală fată de ochi

Medici recomandă, pentru sănătatea ochilor, ca monitorul să fie poziționat la distanța unui braț (50-100 cm). Din această poziție vei avea acces la toate informațiile de pe monitor, ochii nu vor fi suprasolicitați și nici lumina ecranului nu vă va dăuna asupra vederii. O apropiere prea mare față de monitor va putea declanșa o oboseala prematură a ochilor. De asemenea, o distanță mai mare față de ecran va forța ochiul să se chinuie să vadă, astfel vederea se va deteriora foarte rapid. În cazul în care distanța este prea mare pentru a putea vedea fontul monitorului, atunci aveți posibilitatea să măriți scrisul din setările computerului.

5. Înălțimea ideală a ecranului

Și această poziție a monitorului trebuie ajustată și reglată conform înălțimi fiecărui utilizator. Dar la final privirea trebuie să ajungă pe mijlocul ecranului. Dacă monitorul nu este dotat cu suporți de ridicare atunci îți poți achiziționa unul. Te va ajuta să economisești spațiu pe birou. Poți utiliza chiar suporți de perete cu brațe pentru unul sau mai multe monitoare pentru o productivitate îmbunătățită și o opțiune mai bună pentru ergonomia monitorului dublu. Brațele de extensie pivotante permit monitoarelor să fie reglate atât pe verticală cât și pe orizontală.

Fă pasul către un birou sănătos

Poziționarea corectă a monitorului este doar un prim pas pe care îl poți face către un stil de viață mai sănătos la birou. În ziua de astăzi există numeroase accesorii și piese de mobilier, precum un birou reglabil pe înălțime, care te ajută să combați efectele negative asupra sănătății ale lucratului la birou. Citește ghidul nostru pentru a descoperi cele mai importante 10 accesorii pentru un birou sănătos.

Anterior

Ghid Complet de Cumpărare a Scaunului pentru Biroul Reglabil pe Înălțime

Calorii arse pe scaun vs calorii arse în picioare

Următor

Lasă un comentariu